неделя, 1 октомври 2017 г.

Strike (2017) по Джоан Роулинг, отличен крими сериал

Първата серия на Strike (2017) много ми допадна. 

В оригиналната поредица от книги J. K. Rowling (под псевдонима Robert Galbraith) се е правила малко на Чандлър и Агата Кристи, но така и трябва.
Както в България почти всички съвременни поети се правят на Борис Христов, така и вероятно в Англия почти всички белетристки искат да са Агата Кристи. И това е страхотно! Понякога им се получава - и на едните, и на другите.

А това, че частният детектив във филма е с изкуствен крак и заешка устна, е удачно творческо решение. Ако не е бил сегашният му случай, е "щял да изкара чукана си на моста Ватерлоо", както се казва и в самия филм. Героят е изграден много майсторски и е силно индивидуализиран, въпреки че създателите са плували в акватории, където е трудно да направиш нещо различно от вече видяното.

Интересно е и че никой не се е стремил към оригиналност и откривателство на всяка цена, но при по-внимателно вглеждане ще забележим, че находките изобилстват. Корморан Страйк например пикае в чашка от кафе и я оставя на прозореца. Но не защото е безпринципен мърляч като героите на Чарлс Буковски, а защото за да отиде до тоалетната, трябва да си сложи отново изкуствения крак или да се влачи по корем.

Точно това е ценното на филма: Майсторството при изграждането на героите. Тук си казват думата както белетристичният талант на Джоан Роулинг, така и столетната традиция на англичаните да правят качествени криминални романи и филми.

Според Уикипедия авторката има три написани романа с този герой, а четвъртият е анонсиран за 2017 г. Роулинг е споделила плановете си за още 10 от поредицата.

P.S. Изгледах и другите две серии от първата тройка по романа "Зовът на кукувицата" на така наречения Робърт Галбрейт. Отнесе си 10-ката в ИМДБ като куцо пиле домата.
-----------------
IMDB: Strike (2017)
Trailer:

Zamunda: https://goo.gl/1Vuvo4

Няма коментари:

Публикуване на коментар